maandag 7 maart 2011

Dikke middelvinger naar de staat!Twee leden van het Russische kunstenaarscollectief ‘Voina’ (dat ‘oorlog’ betekent) zijn afgelopen week vrijgelaten uit de beruchte Petersburgse Krestie (‘kruis’) gevangenis nadat een borgsom van 300.000 roebel (± € 7.600) per persoon was betaald. De weldoener die de borgsommen ophoestte is de Britse graffitikunstenaar Banksy.

Voina staat bekend om zijn provocatieve acties tegen de Russische staat. Het gaat hier om de Voina-leden Leonid Nikolayev en Oleg Vorotnikov. De twee werden gearresteerd niet lang nadat Voina een reusachtige penis  op het wegdek van een ophaalbrug had gespoten. Wanneer de ophaalbrug over de rivier de Neva openstaat (en dat is iedere nacht), staat de penis pal tegenover Balsjoi Dom (‘het grote huis’), het lokale hoofdkantoor van de FSB (de opvolger van KGB).

Na hun vrijlating werd Oleg met zijn vrouw Natalia Sokol en zoontje Casper belaagd door mannen die zich uitgaven voor politie. De kinderwagen kreeg een aantal beuken waarbij zoontje Casper hoofdwonden opliep. De politie ‘stelt een onderzoek in’.

Tegelijkertijd is de Russisch staat nog niet helemaal klaar met Leonid en Oleg. De aanklager heeft verzocht om de twee opnieuw in hechtenis te nemen en te onderwerpen aan een psychiatrische test. Diverse media kunnen terecht een verwijzing naar de Sovjet-Unie niet laten, toen verplichte psychiatrische behandeling een berucht staatsapparaat was.

Voina werd met name bekend met hun actie ‘Neuken voor het begunstigde beertje’. De actie, waarbij geslachtsgemeenschap wordt geïmiteerd voor een zwarte vlag met voornoemde slogan, was gericht op de Russische presidentsverkiezingen van maart 2008. Met ‘het beertje’ werd gedoeld op presidents-‘kandidaat’ Medvedev (medved betekent beer).  Volgens de Voina-activisten ‘verneukt de Russische regering zijn burgers en vinden diezelfde burgers dat ook nog eens lekker’. ‘Iedereen verneukt elkaar in Rusland’, luidt de boodschap. Opnames van de actie werden onder andere via LiveLeak verspreid (zie onder).