maandag 25 oktober 2010

Kristina Svechinskaya: onweerstaanbaar gevaarlijk

Nadat nauwelijks een maand geleden tien Russische spionnen in de VS werden gearresteerd, is er opnieuw sprake van scandaleuze Oost-Europese infiltratie in de VS. Deze keer gaat het om een groep van twintig studenten uit ondermeer Rusland, Moldavië en Oekraïne die met cybercriminaliteit circa 50 miljoen euro zouden hebben buitgemaakt.
Onder deze jeugdige internetcriminelen geen scarfaces, duistere snorren, foute baardjes en lepe ogen. Niets van dat alles. Onder de studenten die zijn gearresteerd en voorgeleid aan de rechter bevindt zich onder andere de schone Kristina Svechinskaya. In geen enkel opzicht het beeld van een beroerde cybernerd of internetcrimineel.
De sexy Svechinskaya wordt in diverse media vergeleken met één van de uitgewezen Russische spionnen, Anna Chapman (agent 90-60-90), een andere Oost-Europese femme fatale. Chapman kreeg na haar arrestatie van het Amerikaanse Vivid Entertainment, de grootste Amerikaanse pornoproducent, een rol aangeboden (lees de berichtgeving op Knack.be). Chapman wees het aanbod af maar verscheen wel in de Russische versie van de glossy Maxim in zwarte ‘spionnen’-lingerie. Het beeld van de sexy spion blijkt grote marktwaarde te hebben.
De berichtgevingen over de infiltrerende Russische schonen doet mij aan de RAF-terroriste Gudrun Ensslin (1940-1977) denken. Achter haar schoonheid ging een macaber idealisme schuil. Schoonheid is de perfecte dekmantel voor kwade bedoelingen. De oude literaire traditie van de femme fatale is met de ontmaskering van Svechinskaya springlevend.

Kristina Svechinskaya uit Stavropol, internetcrimineel


Facebook profiel van Kristina Svechinskaya

Wanted-oproepvan de FBI voor de opsporing 
van de Oost-Europese cybercriminelen