zondag 28 oktober 2012

De toren van Tatlin gevisualiseerd in Petrograd

Takehiko Nagakura - De nooit gerealiseerde Tatlintoren

De Russische constructivist Vladimir Tatlin (1885 – 1953) verwierf faam met zijn indrukwekkende ontwerp voor de Derde Communistische Internationale (Comintern), in de volksmond de ‘ Tatlintoren’. Dit reusachtige stalen geraamte had na de Bolsjevistische revolutie van 1917 moeten verrijzen in het toenmalige Petrograd (het huidige Sint Petersburg) als het hoofdkantoor van de Comintern. De toren van Tatlin, die exemplarisch is voor het ultieme constructivisme, zou er nooit komen.
Takehiko Nagakura, een architect aan het MIT in de VS, visualiseerde met behulp van grafische computertechnologie nooit gebouwde monumenten tegen de achtergrond van de beoogde bouwlocaties. Zo ook voor de Tatlintoren in Sint Petersburg.

De Tatlintoren:
  • De toren helt over met 23,5° (gelijk aan de kanteling van de aarde)
  • Het stalen frame zou vier grote geometrische structuren herbergen. Een kubus zou dienen als congreszaal voor de Derde Internationale en zou gedurende een jaar één keer om zijn as draaien. Een piramide zou gedurende 30 dagen om zijn as draaien en het ambtelijk apparaat van de Comintern huisvesten. In een cilinder, die dagelijks om zijn as zou draaien, zou een krantenredactie worden ondergebracht.
  • De toren moest 400 meter hoog worden (hoger dan de Eiffeltoren).  
  • Op de top van de toren zou een projector worden aangebracht die socialistische boodschappen zou moeten projecteren op de wolken bij bewolkt weer.