dinsdag 24 januari 2012

’s Werelds langste woonhuis in Wolgograd

's Werelds langste woonhuis in Wolgograd 

© Дмитрий Рогулин/ИТАР-ТАСС
Cartografen hebben ontdekt dat 's werelds langste woonhuis in Wolgograd staat, althans, zo weet de Russische staatskrant Rossiskaja Gazeta vorige week te melden.

Het pand (gebouwd in de periode 1975-1979)  met een lengte van 1142 meter is gelegen in het district Spartanovka en herbergt ruim 1400 appartmenten. Het gebouw kwam onder de aandacht van de cartografen nadat een bewoner van het huis op basis van een satellietfoto met een speciaal computerprogramma de lengte van het huis had bepaald. Het resultaat publiceerde hij op een populair webforum van de stad.

Wooncomplexen van een dergelijke omvang werden in het Sovjet-tijdperk om economische redenen gebouwd. Eén groot huis, één verwarmings-unit, één pomp etc. Het devies was destijds: veel bouwen in minimaal tijdsbestek, tegen minimale kosten. Bovendien werden grote blokken en grote binnenplaatsen als modieus en vooruitstrevend beschouwd.

Tot nu toe werd het Karl Marx hof in de Weense wijk Heiligenstadt als langste gebouw ter wereld beschouwd. Het markante gebouw uit de periode 1927-1930 heeft een lengte van circa 1100 meter.

Karl Marx hof in de Weense wijk Heiligenstadt