zaterdag 2 februari 2013

'Heute muß Blut fließen!' is spil in strafproces nazibloedbad

De Duitse officier van justitie Andreas Brendel is betrokken in een race tegen de klok om genoeg bewijs te verzamelen voor de aanklacht tegen voormalige SS’ers die verantwoordelijk zijn voor het gruwelijke bloedbad in het Franse dorp Oradour-sur-Glane tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aantonen van één uitspraak van wijlen junior SS officier Heinz Barth kan genoeg zijn zo weet het Duitse blad Der Spiegel te melden.

De feiten van het bloedbad van Oradour-sur-Glane zijn onomstreden. 10 juni 1944, 2 uur ’s middags, stormden SS-troepen het Franse dorpje binnen en dreven de bevolking op het centrale plein bij elkaar. Diegenen die oud of minder valide waren werden doodgeschoten in hun huizen. De mannen werden vervolgens gescheiden van de vrouwen en kinderen, welke laatsten in de dorpskerk werden gedreven waarna Duitse troepen de kerk bestookten met handgranaten en doorzeefden met machinegeweren. Zij die niet direct werden gedood stierven in de daaropvolgende brand. De mannen werden tegelijkertijd in schuren gedreven, vervolgens beschoten waarna de schuren in brand werden gestoken. In totaal verloren 642 mensen het leven, waarvan 240 vrouwen en 213 kinderen.

SS officier Heinz Barth maakte deel uit van het bataljon dat het bloedbad aanrichtte en zou later bekend worden onder de naam "de moordenaar van Oradour-sur-Glane". Een paar uur voor het bloedbad zou Barth tegen de manschappen hebben gezegd: 'Heute muß Blut fließen!'. Wanneer officier van justitie Brendel deze uitspraak van Barth hard kan maken dan zou dat aantonen dat de leden van de eenheid wisten wat er zou gaan gebeuren die bewuste dag. Door het openen van nieuwe archieven en via nieuwe bronnen is Brendel nu zes nog levende verdachten op het spoor die deel uitmaakten van het bataljon dat de moordpartij voor zijn rekening heeft genomen. De drie verdachten die nog fit genoeg zijn om terecht te staan​​ zijn volgens Brendel allemaal achterin de tachtig.

Heinz Barth werd op 12 februari 1953 in Bordeaux bij verstek ter dood veroordeeld. Pas op 14 juni 1981 werd hij in de DDR opgepakt en op 7 juni 1983 door het Stadtgericht Berlin (de rechtbank van Berlijn) tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd echter in september 1997 vanwege gezondheidsredenen vrijgelaten: hij had diabetes en een hoge bloeddruk. Halverwege 2000 vocht hij met succes als "oorlogsslachtoffer" zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering voor het Landessozialgericht in Potsdam aan: hij had namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog bij gevechten een been verloren.

Historici vermoeden dat het bloedbad in Oradour een wraakactie was. De dag voor het bloedbad werd Obersturmbannführer Helmut Kämpfe gevangen genomen door lokale partizanen en later gedood. Barth's bloeddorst lijkt in overeenstemming met de wijdverspreide nazi-praktijk om wraak te nemen op de lokale bevolking na een aanslag door partizanen.

De grasvlakten rond Oradour zijn in de zomer gezegend met boterbloemen, madeliefjes en kwetterende vogels. Maar in de ruïne met zijn zwijgende kerkklokken houdt zelfs de natuur zijn adem in. De ruïnes van Oradour zijn nu een monument.


Lees meer: Der Spiegel Online