dinsdag 18 augustus 2009

ArtZuid: sculptuur Amsterdam



Toen ik van het initiatief 'ArtZuid' hoorde, kromde in eerste instantie mijn tenen: een kunstzinnig initiatief van een aantal bewoners uit het welvarende Amsterdam Zuid. In eerste instantie riekt dit naar verwende huisvrouwen die te veel tijd hebben om 'leuke dingen te verzinnen'.
Dit cynisme bleek spoedig misplaatst. De beeldenexpositie aan de Amsterdamse Apollo- en Minervalaan is een schot in de roos. Zoals sculptuur Den Haag zijn allure ontleend aan de Korte en Lange Voorhout, zo profiteert te Amsterdam een veelzijdige selectie aan beelden en installaties van de allure van de Apollobuurt. De expositie is een smakelijke selectie van veelal uitgesproken expliciete kunst. Een kleine greep uit het aanbod: een scherp kubistisch werk van Zadkine (dat normaliter voor De Nederlandsche Bank staat), polystyreenkunst van Joep van Lieshout ('de bikinibar': het enige vrouwenlichaam dat je mag binnendringen zonder toestemming), een hoogvlieger van de eigenzinnige Belg Panamarenko en een misvormde Pinokkio van Paul McCarthy.
Uiteraard mogen bij dergelijke initiatieven de kluwen ijzerdraad en verroest en verlast plaatstaal niet ontbreken, waarmee (naar hier opnieuw blijkt) toch verbazingwekkend weinig kunstenaars een intrigerende en prikkelende installatie kunnen bouwen.
Het stevigere laswerk buiten beschouwing gelaten, is ArtZuid een prikkelende kunstbeleving in rustiek Amsterdam.

ArtZuid - 16 augustus t/m 26 oktober 2009, Apollolaan en Minervalaan, Amsterdam