maandag 1 juni 2009

Erotische blamage: Joelija en Micheil



Aleksey Mitrofanov, voormalig Duma-lid, ultranationalist en voorvechter om Madonna naar het internationaal ruimtestation ISS te lanceren, bracht in 2005 de controversiële soft erotische film ‘Yulia’ op het Russische filmdoek. In deze scabreuze productie beleven de Georgische president Micheil Saakasjvili en zijn vileine Oekraïense collega Joelija Tymosjenko intieme momenten met elkaar. Saakasjvili en Tymosjenko genieten weinig populariteit onder Russische nationalisten omdat ze verdenkt worden van anti-Moskou en pro-Washington sentimenten.
Mitrofanov financierde de 26-minuten film van regisseur Alexander Valov. Voor 45 duizend euro strikte hij de actrice Elena Bond (pseudoniem voor Elena Bondar), nadat de fameuze Russische pornoster Elena Berkova had bedankt voor de eer na bedreigingen aan het adres van haar familie die in verband worden gebracht met haar beoogde rol in ‘Yulia’.
Het plot van de film is simpel en slecht: Micheil ontmoet Joelija in een huisje nabij Moskou, raakt door haar bevangen en laat zich door haar in de watten leggen. Hij voelt zich echter bedrogen door de Oekraïense premier aangezien de karakteristieke vlecht van de steenrijke femme fatale nep blijkt te zijn. Na een korte fellatio tijdens een helikoptervlucht over de Russisch-Georgische grens komt de film letterlijk tot zijn dieptepunt. Het bekijken van ‘Yulia’ is een ware marteling: een slecht verhaal, daverend slecht acteerwerk, een onbesuisde cameravoering en verschillende versnelde passages (die alles behalve het bedoelde humoristische effect teweeg brengen). Mitrofanov beoogde natuurlijk geen hoogstandje met deze B-film in zijn slechtste soort. Maar dorst naar deel 2 en 3 heeft hij wel. In ‘yulia-2’ zou de wulpse Berkova alsnog de set betreden als Eugenia, de dochter van Joelija Tymoshenko. Als Micheil daar zijn handen maar vanaf kan houden. Een saillant detail; vooralsnog heeft Elena Bond naar haar 45 duizend euro kunnen fluiten.