zondag 12 februari 2012

Instituut voor robotica en cybernetica in Leningrad en in St. Petersburg

In een prachtige Taschen-uitgave verzamelde fotograaf Frédéric Chaubin de veelal betonnen en overdonderende wereld van de Sovjet-architectuur (CCCP, Cosmic Communist Constructions Photographed). Met zijn verzameling toont Chaubin aan dat deze ‘landschappelijke monsters’ met hun vaak zware maar ook baanbrekende ontwerpen, kunnen ontroeren. Het zijn de onuitwisbare, vaak mistroostige, sedimenten van een tijd die niet meer is.

Eén van die bouwwerken is het Instituut voor robotica en cybernetica in St. Petersburg. Chaubin fotografeerde dit opzienbarende bouwwerk in 1987, nog voor de val van de Sovjet-Unie. Wanneer ik op bezoek ben bij mijn Petersburgse vriendin, dan tast ik regelmatig de horizon af vanaf het balkon op de 23e verdieping van een flat in een buitenwijk van de stad. Telkens valt mijn oog op de puntige toren van het instituut voor cybernetica. Na het zien van Chaubin’s foto moest ik poolshoogte nemen, alleen dan niet in het Leningrad van toen, maar in het St. Petersburg van nu.

Het gebouw heeft een holle structuur en wordt gebruikt om de weerstand van vallende objecten te testen. Een mobiel plateau doet dienst als accelerator (F. Chaubin). 


De foto van Chaubin, 1987, Leningrad
Foto van Plenzdorf, 2012, St. Petersburg
Foto van Plenzdorf, 2012, St. Petersburg
Foto van de website van het instituut.
Fotoboek CCCP, Cosmic Communist 
Constructions Photographed
Frédéric Chaubin (Taschen)