zondag 11 november 2012

Kremlin stopt drie miljard roebel in Transnistrië

Wapenschild van Transnistrië. © Baranskyi Vyacheslav 
Drie miljard roebel (circa 74 miljoen euro) steekt de Russische overheid in de economische ontwikkeling van vrijstaat Transnistrië. Het Transnistrische parlement, de Opperste Sovjet, zal het geld gebruiken voor de hervorming van nutsbedrijven, renovatie van wegen en voor de modernisering van de massamedia, zo meldt de Russische krant Nezavisimaya Gazeta. Daarnaast wil de Opperste Sovjet de toegang van Transnistrische bedrijven tot de Russische markt verder bevorderen.

Het gebied kan zijn onafhankelijkheid handhaven dankzij het Russische 14e Leger, dat er nog steeds gelegerd is. De Russische vrijgevigheid is dan ook niet geheel belangeloos. De Russen zien Transnistrië als voorpost in het Westen.

Transnistrië is een langgerekt gebied in Zuidoost-Europa op de linkeroever van de Nistru (Roemeens) of Dnjestr (Russisch). Sinds 1991 ligt hier de Pridnestrovische Moldavische Republiek. Het is een de facto onafhankelijk ministaatje, dat echter alleen erkend wordt door enkele andere beperkt erkende landen. Internationaal geldt het dan ook nog steeds als onderdeel van Moldavië. Aan de oostkant grenst Transnistrië aan Oekraïne.
Op een bijeenkomst van de OVSE in 1999 in Istanbul heeft Rusland beloofd om zijn troepen zo snel mogelijk terug te trekken uit dit gebied. Tot op heden is dit niet gebeurd omdat Rusland met wantrouwen de aanwezigheid van Amerikaanse en NAVO-activiteiten volgt in voormalige Sovjetrepublieken en Roemenië sinds 1999.


View Larger Map